Снимка: Скрийншот/You Tube/bTV  Не разполагахме с достатъчно добра разузнавателна информация.

...
Снимка: Скрийншот/You Tube/bTV  Не разполагахме с достатъчно добра разузнавателна информация.
Коментари Харесай

Гробна тишина, а после взрив: 20 г. от най-черния Стефановден за България

Снимка: Скрийншот/You Tube/bTV

  " Не разполагахме с задоволително добра разследваща информация. Там в тази конюнктура всеки знае ти къде си. Много малко знаят тези, които са против теб къде са ", добавя Здравкова. 

В резултат на атаката и мощната ударна вълна се срутват оградната стена, както и съвсем всички стени от северната страна на " Индия ".

Снимка: Скрийншот/You Tube/bTV

След към 10 минути е осъществен сходен атентат и в центъра на Кербала - директно пред постройката на кметството и наоколо до постройката на локалната полиция. Петнадесет минути по-късно е осъществен атентат и против Логистичната база на многонационалната бригада под полско командване.

Петима български военнослужещи губят живота си при атентата. Това е най-черният Стефановден в историята на България . Загиват 29-годишният майор Георги Качорин, 26-годишният старши лейтенант Николай Саръев и офицерски претенденти Иван Инджов (36), Антон Петров (26) и Свилен Киров (25). Още 64 български рейнджъри бяха ранени, от тях 27 - тежко.

Снимка: Getty images

" Аз бях в коридора. Взривната вълна първо ме тласна във вътрешността, а по-късно ме върна назад. Поне по този начин го усетих. Нещо като засмукване се получи. Автоматът пречупи ръката ми на две . Една осколка попадна в региона на дясното ми око и го унищожи. И имах голям брой разкъсвания в региона на стомаха, защото бях прекомерно покрай камиона бомба.  Гръклянът ми беше отсечен от сънна до сънна артерия . Табелката с името и кръвната ми група беше в хранопровода. Извадих я, с цел да продължа да вдишвам ", връща се към мига на кървавата офанзива Стефан Драганов, който е бил редови войник от базата " Кило " и е бил инцидентно в " Индия " в деня на нападението.

Драганов оцеля след дълго лекуване във военната болница в Ландщул. По думите му в такива обстановки никой не е застрахован, даже и най-хубавият. 

" Обикновено се случва на тях, тъй като най-хубавите взимат самодейността и са там, където е най-горещо. Както и в Кербала се случи - старши лейтенант Николай Саръев пое самодейността, като пълководец на група я ръководи до последно и по тази причина и пострада най-тежко и загина ", прибавя рейнджърът. 

Снимка: Скрийншот/You Tube/bTV

Майката на Антон Петров споделя, че за последно двамата са се чули на Бъдни вечер.

" Той се обади от кметството в Кербала да се чуем и да си пожелаем радостни празници. Беше в положително въодушевление ", спомня си Иванка Петрова. 

Три дни по-късно русенката получава позвъняване от командира на сина ѝ. " В 17.55 ч. ми се обади командирът на поделението, където Антон служеше - 68-ма бригада. В 18 часа към този момент пуснаха имената на починалите. Днес спомените не избледняват. Те си вървят с нас. Аз имам възприятието, че всичко все едно беше през вчерашния ден, въпреки че към този момент са минали 20 години ", прибавя почернената майка.

И през днешния ден Иванка Петрова е безапелационна, че синът й и сътрудниците му са станали жертвени агнеци, с цел да може България да влезе в НАТО и Европейски Съюз. А на въпроса " Струваше ли си жертвата? ", Силвия Здравкова дава отговор: " Заради загубата на нашите сътрудници ми се желае да кажа, да. От позицията на времето - не виждам ".

Снимка: Bulphoto

Разследването

Терористичнат офанзива против база " Индия "  повдигна редица въпроси и полемики за сигурността на българските военни в Ирак, за тяхната подготовка, съоръжение и въоръжение, за разследващата информация и връзката сред способените служби и институции.

На заседание за подготовката и осигуреността на българските военни контингенти отвън страната на 8 януари 2004 година слага и въпросите кой е предложил и по какъв начин е изпълнена схемата по обезпечаването въз основата " Индия ", както и кой е решил, че построената система от инженерни уреди е задоволително сигурна.

11 години по-късно бяха разсекретани документи, свързани с атентата. В отчет на 9-членната комисия, разследвала атаката в Кербала, е записано, че сигурността въз основата е оценена на 85 %, само че са установени редица дефекти. 

Снимка: Скрийншот/You Tube/bTV

, към 2003 година България не е разполагала с щатно образувани, окомплектовани и готови военни формирования за интервенции отвън страната.

През декември с.г. българските бойци не са разполагали с задоволително информация от разузнаването, не са били подхванати ограничения за усилване на сигурността във военния контингент, открити са недостатъци в координацията сред военните щабове на българските и полските военнослужещи, ненапълно са били употребявани техническите и физически сили, в това число огневата система.

Непълна е оценката на ситуацията към базата , подстъпите към нея и ненапълно създаване на фортификационни уреди.

Снимка: Скрийншот/You Tube/bTV

Броят на преградите и загражденията за затваряне на всички подстъпи към базата е бил непълен . Констатирано е и непълноценно потребление на инженерния взвод, наличната техника и свободния от бойни задания персонален състав за рационализиране на инженерното съоръжение към базата.

Прави се извода, че в огромна степен тези пропуски са били и отговорност на българския пълководец подполковник Петко Маринов. След разглеждане на отчета обаче не се намира отговорно държание на никое длъжностно лице, на което да бъде вменена отговорна отговорност.

Снимка: Скрийншот/You Tube/bTV

България взе участие в интервенцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възобновяване на Ирак от август 2003 година до декември 2008 година

За това време, при разнообразни условия, в това число и при случай с така наречен другарски огън, починаха още осем български военни - офицерските претенденти Димитър Димитров, Владимир Пашов, Гърди Гърдев, Преслав Стоянов, Валентин Донев, Марин Милев, Цветан Камов и Паун Георгиев.

България е изгубила общо 13 бойци в Ирак.

Снимка: Bulphoto
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР